Lyden af et tågehorn…

Lyden af et tågehorn er en artikel om, hvor svært det er at navigere på nettet. Det især når det kommer til det utal af uigennemtænkte teorier, meninger og holdninger til det, at fiske efter den spændende havørred fra kysten og i fjorden. De sociale medier er alle mands mulighed for, “at være noget indenfor alt” – for at blive set og hørt.

Artiklen her er ment som en reminder om, hvor vigtigt det er at tænke sig en ekstra gang om, før man tager enhver mands meninger ind som fakta.

Havørred, havørred hvor er du?

Mange kystfiskere stiller spørgsmål på nettet. Frustrationen over manglen på fangster har meldt sig og man forsøger finde svar hos andre… Svarene man får, gør det ofte vanskeligere at finde havørrederne i tågen af meninger, tips og teorier…

En del udtaler sig om havørredfiskeri fra kysten og i fjorden, udfra meget få erfaringer og få fangede fisk. Nogle kommer med et bud på en fangstgivende farve – og stiller den op – som en generel fangstgivende en af slagsen. Oftest trods det, at de kun har fisket i eget lokalt farvand.

Istedet for at ytre det faktuelle, at farven har givet dem fisk på et par pladser i det lokale vand, udtaler de istedet, at farven er god til havørreder generelt. Hvad ved de egentlig om det? Alt for få lystfiskere, undersøger kilden de udleverede tips kommer fra. Og så står de ude ved kysten den pågældende dag, og tror det er dem selv der er noget galt med, fordi de givne tips og teorier ikke hjælper. Det er farligt at sluge alt, alle siger og mener, råt. Spild af god fisketid er det også.

At fange en havørred fra kysten eller i fjorden, er til tider ligeså kompliceret, som det kan være enkelt. Det der går igen er følgende:

Hver fiskeplads skal i nogle perioder affiskes ganske forskelligt fra hinanden – En agn-farve kan være givende i en fjord, eksempelvis om vinteren, men ikke i den næste – agnenes gang i vandet har betydning for fangst, ligeså meget som- eller nogle gange mere end, farven/farverne i sig selv – alle havørreder agerer ikke ens på pladsen, på dagen – en havørred er simpel, men ligeså uregerlig som vejret.

Lyden af et tågehorn – hjælpen til den næste havørred

2 eksempler på tågen og mange løsninger til at se igennem den.

Mange spørger om mulighederne for kystfiskeri på Bornholm efter havørred. Det både via. nettet og fysisk ude ved vandet eller i en grejbutik. Under hvilke vejrforhold skal de fanges, med hvilken agn, hvilken er årstid er bedst etc. De lokale på øen fisker ikke på synderlig mange forskellige fiskepladser, men udtaler sig alligevel om fiskeriet generelt derovre. En lokal butik i Rønne, mener eksempelvis, at vinden er den vigtigste faktor under havørredfiskeriet. Det er langt fra korrekt.

Så det er ikke altid kun på nettet, hvor man skal være varsom og tage tipsene med et gran salt.

Der er ingen regler for, hvad havørrederne hugger på og hvornår de gør det. Slet ikke på Bornholm. Bornholm er øen hvor alle kan være med og alle kan fange drømmefisken. – Med den rigtige vejledning.

En rigtig vejledning består af retningslinjer uden forbehold og uden begrænsninger.


Læs denne artikel om de gyldne tips til kystfiskeri på Bornholm efter den velsmagende havørred, se fiskepladser på Bornholm, samt videoer med fangster og gennemtænkte og bekræftede tips og teorier. Klik her…


Lyden af et Tågehorn – et lukket land

Kan man fange havørreder i Skagen? Hvor mange andre arter kan man fange?

Svaret er ja og ca. 15-16 fiskearter fra land.

Skagen og området omkring kan rigtig meget. Store og små fiskearter – allesammen spiselige – er i store mængder og stimer, i det salte vand i toppen af Danmark.

Men her er nettet og beskrivelserne ofte lukket og lukkede. Det nordlige Nordjylland, er mange steder som en lukket bog, hvor få informationer slipper ud… Med få undtagelser.

Mange nordjyder har et fornuftigt forhold til lystfiskeri, samt kystfiskeri efter havørred. De fleste fisker for at fiske, og ikke for at sige “se mig!” på nettet.

Så, i langt de fleste tilfælde, skyldes de få informationer ikke negativitet og falsk/selvindbildt ejerskab over området, men mere alm. lystfiskeri i sin sundeste form. Som nævnt, der er undtagelser.


Denne side viser mulighederne for fangst af havørred i Skagen. Herunder hvor, hvornår og hvordan havørrederne kan fanges. Se også videoer fra Skagen og omegn. Klik her…


Kan man da ikke stole på nogen?

Man kan som udgangspunkt stole på alle. Men vi mennesker er forskellige og udtaler os desværre også på trods af mangel på viden, mangel på livserfaring, fordomme, udfra andres erfaringer – som muligvis heller ikke spænder vidt og bredt nok – nogle stjæler endda andres idéer og viderebringer dem, som deres egne.

Man skal altid undersøge hvem man har med at gøre, før man lytter for meget og altid stille spørgsmål til den viden, de foregiver at have. Det er desvære mere end nødvendigt i dag, for at kunne se igennem det uigennemsigtige landskab af “eksperter.”

En lystfisker kontaktede mig for ca. 2 år siden, fordi han gerne ville følge mig rundt i landet og lære af mig. Han ville gerne lære om kystfiskeri og Mariager Fjord specielt. Han har over 7000 likes på facebook. Han har fisket kyst i ca. 1,5 år. I dag skriver han til sine følgere, at han har fisket kyst i over 15 år, og gerne vil dele ud af sine mange års erfaring og derfor nu vil begynde at guide.

Nettet er utroværdigt til tider og fuld af folk der pynter sig med lånte fjer eller ikke eksisterende ekspertise.


Læs mere om lystfiskeri flere steder i Danmark og se om du kan finde inspiration til din næste fisketur. For inspiration er stadig information i sin reneste form.

Lystfiskeri i Danmark: Klik her…


Havorred.dk er fuld af meninger, teorier, holdninger, erfaringer og fortolkninger. I denne onlinebog finder du også gode fiskepladser og artikler, hvor fiskeriet efter havørred granskes og udforskes, mentalt og fysisk.


Desværre er det sådan, at flere dele af fiskeriet er svære at navigere igennem. Det udover de mange lystfiskere på nettet. Her kan blandt andet nævnes, certificeringerne. Hvad er en certificeret guide? Et overnatningssted certificeret til lystfiskere, hvad er det? Det bedste spørgsmål er nok, hvem certificerer dem der skal certificeres? Kan vi stole på hele certificerings-systemet? Læs mere her…


/Jari